Guvernörsskifte, Rotary Convention och vårt engagemang

Min företrädare Peter Eklund (Uppsala Linné) avtackades, kedjan överlämnades varpå jag tackade för förtroendet att vara distriktets guvernör under kommande verksamhetsår. I will do my very best får sammanfatta det som sades! På detta följde fotografering och webmaster Lars-Erik Rydbrant (Järfälla) intervjuade. Resultatet kan ses på distriktets hemsida. Det hela tilldrog sig dagen innan midsommarafton, den 21 juni, på Bryggeriet Ångkvarn när Uppsala Carolina genomförde sitt lunchmöte.

Guvernörer kommer och går, samtidigt rullar Rotaryhjulet vidare. Kedjan i silver är inte bara ett insignium. De ingraverade namnen kan ses som en påminnelse till nuet om att det vi gör idag vilar på vad andra uträttat tidigare. Kedjans första bärare var Gösta Knutsson (Uppsala Södra). Jo, Pelle Svanslös upphovsman hann också vara distriktets guvernör 1972-1973. Med de tillägg som gjorts genom åren väger idag silversmeden Claes E Gierttas kedja 1 kg.

Distriktets klubbar 2018 samlar män och kvinnor som inte bara besitter en förmåga att åstadkomma saker, de genomsyras också av engagemang. När jag några dagar efter guvernörsskiftet gick genom entrén till Rotary Convention i Toronto träffade jag Monia Sturén (Stockhlom Första Frukost). Monia var en Sergeant-at-Arms och hjälpte under tre dagar de 25 000 besökarna att hitta till sina olika aktiviteter i den enorma konferensbyggnaden. Detta är ett exempel på engagemang. Det ska vi ha mycket av i distriktet under kommande verksamhetsår.

Merparten av besökarna till denna konvention var förstås nordamerikaner. Även de från Asien var många, från Sverige deltog ett 60-tal. Bland de namnkunnigaste talarna fanns premiärminister Pierre Trudeau (Kanada), Jack Guy Lafontant (Haiti), prinssessan Anne (England), tidigare first lady Laura Bush (USA), förra premiärministern Helen Clarke (Nya Zealand) och WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Intrycken från föreläsningar, möten och samtal var överväldigande för en förstagångsbesökare.

Deltagarna hade ett nittiotal seminarier att välja mellan. Vid dessa diskuterades hur vi ska utbilda våra ledare, göra oss attraktiva hos yngre generationer, öka genomslaget i lokalsamhället, samt planera och berätta om framgångsrika serviceprojekt. Den ständigt aktuella frågan hur klubbarna ska rekrytera fler medlemmar berördes också under seminariepassen.

Rotarys enorma potential att göra gott såväl lokalt som globalt kan inte undgå någon som besöker en konvention. Exemplen från olika delar av världen är många, men jag saknade goda exempel från Sverige. Att också engagerade rotarianer här hemma på olika sätt bidrar till att göra Rotary till en betydelsefull serviceorganisation med global räckvidd behöver vi berätta i lokalsamhället  – men detta räcker inte.  Det är även nödvändigt att fokusera på att öka kunskapen om vad ett medlemskap i Rotary för med sig, för att motivera engagemanget hos fler.

I Uppsala befinner sig Rotary i en skärningspunkt mellan lärdom, företagsamhet och samhällsservice. Lördagen den 29 september hälsas du välkommen hit till vår distriktskonferens för att inspireras. Mer information kommer längre fram. SAVE THE DATE.

Jag önskar dig en fortsatt skön sommar.

Magnus Elfwendahl

Uppsala Carolina Rotaryklubb

D 2350 M Elfwendahl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s