Rotary Rock n´Roll

I likhet med Thomas Frostberg i Sydsvenskan den 29 mars 2014 är jag övertygad om att ”Rotary kan bli nästa innegrej”. Vi kan nämligen leverera det unga yrkesmänniskor och nya svenskar behöver; nätverk. Inte bara ett lokalt utan t o m ett internationellt nätverk. Vi erbjuder också tillfälle att förkovra sig och möjlighet att göra gott i samhället och i världen.

Att detta är vad yrkesverksamma medlemmar värderar med Rotary vet vi genom den NPS undersökning som vi har genomfört i D 2350. Var tredje medlem svarade så resultatet är tillförlitligt. Men för att kunna infria det löftet måste åtskilliga klubbar göra en hemläxa som kan bli en utmaning. Enkelt uttryckt måste klubbarna bli attraktiva för yrkesverksamma. Vad krävs för det ?

Var tillgänglig på tider och i former som går att förena med modernt yrkesliv dvs var flexibel.  Den gamla Rotary-lunchen på samma tid som byggde på modellen ”one size fits all” fungerar ej idag. Frukostmöte, kvällsmöte, möte utan måltid, möte på nätet. Diskutera, pröva och låt medlemmarna bestämma från gång till gång. Låt dem som ej kan vara med fysiskt vara med på mötet via nätet. Låt projektmöten bli klubbmöten. Lyckligtvis har vi nu genom lagrådets visa beslut i våras stora frihetsgrader att utforma klubblivet. Utnyttja det och premiera närvaro i verksamhet och projekt och inte stjärtens placering på stolen vid en måltid. I min egen klubb prövar vi nu modellen ”en klubb – flera erbjudanden” dvs de som vill äta lunch gör det och de som ej kan eller vill har möte på kväll eller morgon med möjlighet att delta via nätet.

Återupprätta Rotary som yrkesnätverk. Alltför många klubbar är idag sociala nätverk för seniormedborgare. Inget fel i det men kanske inte så attraktivt för yrkesverksamma. De klubbar som vill utveckla sig som yrkesnätverk kan aktivt kartlägga och komplettera vilka kompetenser som finns i klubben och synligöra det för varandra genom presentationer. Fler föredrag av och om medlemmar och deras kompetenser. Inte bara underhållning utan även utveckling. Vi måste även utveckla Club Admin centralt så att yrkesprofiler framgår och blir sökbara. I vårt distrikt tar vi nu en genväg via LinkedIn. Slutligen låt oss starta nya klubbar som från början har moderna former och är yrkesnätverk. Jag är själv nu djupt engagerad i min tredje uppstart av ny klubb. Det går och är ofta enklare än att försöka ”lära gamla hundar att sitta” .

Driv projektverksamhet som är relevant och viktig i lokalsamhället. Vatten i Afrika och barnhem i Brasilien i all ära men idag är världen här och vi måste se till att bibehålla  Sverige som ett sammanhållet land. Att lyckas med integration är en ödesfråga och det är glädjande att enigheten är stor bland klubbar och distrikt att vi kan bidra bl a genom mentorskap och ledarskap. Fokusera på det så gör vi skillnad och blir tydliga i vad vi står för. Då demonstrerar vi vår värdegrund på ett praktiskt sätt. På kuppen får vi nya medlemmar bland de nya svenskar som är entreprenörer och yrkesverksamma. Voila !

Berätta sen stolt vad vi gör och vilka vi är för varann och för omvärlden. Vara aktiv på sociala media och Youtube och var synlig vid event som Almedalen, Bokmässan, Skidspelen, Båstad-veckan m fl och ha goda tankeväckande berättelser att dela. Bär märket och ha en lockande hiss pitch intränad när du får frågan: Vad är det där för märke ?

Om vi gör det här kommer vi inte att behöva rekrytera dvs sälja in medlemskap utan bli så attraktiva att unga yrkesverksamma vill vara med i Rotary, dvs vill köpa medlemskap !

(Denna artikel kommer att publiceras i Rotary Norden men bloggens följare/läsare  får en ”sneak preview”)

3 reaktioner på ”Rotary Rock n´Roll

 1. Mycket bra skrivet! En nystart för Rotary som ett Yrkesnätverk dvs i Paul Harris anda och något som
  kan locka yngre i karriären. Använda de kompetenser som finns i klubben och arrangera Runda bords
  konferenser för utbyte av erfarenheter och tips.
  Stockholms Handelskammare har flera affärsnätverk på olika teman som kan tjäna som förebild
  för effektiva möten. Give and take. Livet är också reciprokt!

  LIllemor Sillén Ordförande i Ladugårdslandets PR kommitté 2014 – 2016

  Gilla

 2. Jag vet inte om jag kom rätt för det är första gången jag svarar på en blogg.
  Jag har två kommentarer, en om bloggen och det är att det är alldeles för mycket på en gång, för vad jag uppfattar som sekreterare är att medlemmarna ”orkar” inte läsa så mycket och kopplar bort bloggen. Får jag önska så korta informationsmeddelande i nästan punktform och få meningar.
  Det andra är vår och Rotarys kommunikation framförallt externt. Vi använder normalt mail för klubbens egen informationskanal. Vår hemsida håller vi på att ordna upp så den blir så informativ som möjligt för en utomstående att förstå vad vi är för organisation. Men det som jag tycker är spretigt och oorganiserat är att jag ser Rotary på olika sociala medier och var och en med sin egen information.
  Det är svårt om inte omöjligt att få grepp om vad Rotary är när det finns så många aktörer med sin egen tolkning och en mångfald av information från Rotary Internationellt, Distriktet, till olika klubbar.

  Det jag ser ett stort behov av är en kommunikations strategi för distrikt och klubbar. Vilka värderinga skall kommuniceras och av vem och till vilken målgrupp. Dessutom enas om vilka media som vi skall använda.
  Jag bara tänker på den dag det kommer en journalist som skall skriva om Rotary och som han sett på nätet. Jag tror vi inte är beredda på att svara rakt av.

  Jag är intresserad av din syn på ovanstående.
  Hälsar Jan Nilsson Sekr i Sthlm-Klara

  Gilla

  1. Hej Jan
   Ditt inlägg är tänkvärt på flera sätt.
   När det gäller bloggen så ersätter den de traditionella guvernörsbreven. Min erfarenhet är de sällan blev lästa och innehållet var gammalt redan vid publiceringen. Min ambition är att bloggen skall vara aktuell, ha en personlig ton och bjuda in till samtal dvs kommunikation och inte bara information, genom kommentarsmöjligheten. Jag vill också stimulera till nya tankar om hur vi som medlemmar kan bli aktiva och engagera oss mer. Därför stundtals lite längre reflekterande texter. Om texten är intresseväckande kanske man orkar ta sig igenom. Allt kan inte förmedlas med notiser. Och det är väl inga typ NYT artiklar du ser.
   När det gäller kommunikationsstrategi så finns det en sådan men återigen har Rotary knappat kunna beskyllas för överinformation. Tvärtom finns det en utbredd hållning att inte berätta, särskilt på klubbnivå. Oavsett om det beror på lättja eller blygsamhet bidrar det inte till att väcka intresse för Rotary. Så berätta mer och särskilt i media vi själva kan styra.
   Din långa kommentar och mitt svar publicerar jag inte om du inte propsar på det men jag ska låta vår kommunikationsstrateg i distriktet Tove Sylten ta del av det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s