Några Rotary-projekt.

Många medlemmar frågar om vilka projekt som bedrivs i distriktet. Tyvärr är klubbarnas hemsidor inte alltid den rika källa till information som man skulle kunna önska sig. Jag hoppas alla klubbar bättrar sig ! Vi måste berätta vad vi gör om vi vill bli erkända, uppskattade och attraktiva. För att försöka råda bot på den akuta bristen på information har vi för avsikt att på distriktets hemsida under fliken projekt snart kunna ge kort information och källhänvisning om pågående projekt i distriktet. Våra assisterande guvernörer har fått i uppdrag att samla in en denna ögonblicksbild. Mycket finns redan att läsa i form av artiklar på hemsidan men det ger inte på något sätt en komplett bild.

På bloggen kommer jag framöver att berätta om några projekt. Urvalet är mer slumpmässigt och speglar inte någon värdering av projekten. Varje gång ska jag försöka fånga ett insamlingsprojekt, ett District Grant projekt, ett Global grant projekt och ett integrationsprojekt.

Rotary Cava 

Rotary Arlandas populära cava förenar nytta med nöje.16864190_1882847891999720_2727613980409219236_n

Hjärta till hjärta

Rotary Stockholm Djurgården har i år beviljats 15 000 kronor i District grant för projektet ”Hjärta till hjärta” som innebär stöd till arbetet med att få romer integrerade i sina hemländer (Rumänien och Bulgarien) och därmed inte behöva tigga på gator i städer som Stockholm. Konkret innebär projektet stöd till utbildning i serviceyrken i Bulgarien där mål är att med 40.000 kronor finansiera två utbildningsplatser under 2017 ( vilket innebär en ettårig utbildning).

Stockholm Djurgården kommer att följa detta utbildningsprogram under 2017  specifikt följa de två personer som projektet finansierat. Målet är även att sprida kunskap om projektet och inspirera andra Rotaryklubbar i vårt distrikt att starta liknande projekt med syfte att underlätta för romerna i deras hemländer. Viss kontakt har redan tagits med andra Rotaryklubbar och några har önskat presentation av projektet under våren 2017. Det finns ett stort intresse av att stötta arbetet med att romerna ska slippa tigga på Stockholms gator.

Hjärta till Hjärta ger ett hållbart alternativ till de som vill hjälpa romerna. Detta projekt innebär stöd till Hjärta till Hjärta i deras arbete att ordna utbildning, arbete och sjukvård i romernas hemländer. Hjärta till Hjärta är ett föredöme vad gäller stöd till romerna i hemländerna och har arbetat utan vinstsyfte sedan 25 år tillbaka.

Mutomo

Det största och kanske mest framgångsrika Global grant projektet i distriktet är det för många välkända Mutomo projektet som arbetar för en hållbar positiv utveckling i Mutomo-distriktet i Kenya. Under en följd av år har en rad främst Uppsalaklubbar stött detta omfattande och framgångsrika projekt som idag är en egen organisation.Klicka på rubriken ovan och fördjupa er i detta fantastiska arbete som bedrivs inom ramen för projektet.

Ung företagsamhet

Åtskilliga klubbar i distriktet ,bl a Rotaryklubbarna i Järfälla arbetar med organisationen Ung Företagsamhet. Det är en mycket viktig och värdefull uppgift som rotarianer kan göra genom att vara coacher och mentorer åt de ungdomar som vill utveckla sin entreprenörsförmåga och skapa företag. Samtidigt är det en viktig integrationsinsats som sker i dessa projekt eftersom många av dessa ungdomar är invandrare eller har den bakgrunden. Samarbete med UF är en win-win-win situation som många fler klubbar borde engagera sig i. Gå gärna med i Facebook gruppen Rotary – UF och lär dig mer.

 

2 reaktioner på ”Några Rotary-projekt.

  1. En liten fundering som jag hört tidigare är att vi skall satsa på lokala projekt.
    Meningen var vad jag förstod att få mer PR av en lokal insats.
    Ung Företagsamhet är ett lokalt område som jag tycker vi skall fortsätta
    stödja.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s