Stort pris till RPC Fellow Lindsey Doyle

Martin H:son Holmdahl-stipendiet är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. I år delas priset ut till Anna-Sara Lind, docent i offentlig rätt och Lindsey Doyle, Rotary Peace Fellow och masterstudent vid Rotary Peace Center

Uppsala universitetets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter är Martin H:son Holmdahl-stipendiet. Det inrättades 2003 till förutvarande rektor Martin H:son Holmdahls 80-årsdag och fortsätter efter hans bortgång att delas ut till hans minne. Priset uppgår till 25 000 kronor.

Stipendiet kan tilldelas anställda och studenter inom universitetet, enskilt eller i grupp. Nomineringar inkommer från universitetets fakulteter, institutioner och studenter. En särskild av Rektor utsedd stipendienämnd fattar beslutet.

Stipendienämnden har beslutat att priset för 2016 delas mellan docent Anna-Sara Lind, juridiska institutionen och studerande Lindsey Doyle, Rotary Peace Center vid institutionen för freds- och konfliktforskning.

Motivering: 

Lindsey Doyle studerar för masterexamen vid Rotary Peace Center, institutionen för freds- och konfliktforskning. Hon förenar på ett ovanligt och inspirerande sätt akademisk förmåga och yrkeserfarenheter i ett gränsöverskridande arbete – där också konstnärliga uttryck är centrala – för mänskliga rättigheter och fredsbyggande i svåra konflikter runt om i världen.

Priset delas ut vid universitetets vinterpromotion den 27 januari 2017.

 

15319262_632913976833803_3155797765496734025_n

Lindsey Doyle

Rotary Peace Center Program

Rotary vill bidra till att öka kapaciteten i fredsarbetet genom att utbilda fredsbyggare och samhällsledare hängivna uppgiften att förhindra och lösa konflikter i ett globalt samhälle. I nära samarbete med sex ledande universitet i världen har det etablerats särskilda Rotary Peace Centers. Sedan 2011 är institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet värd för ett Rotary Peace Center. Till en tvåårig masterutbildning i Uppsala antas årligen tio studenter i en global ansökningsprocess.

Martin H:son Holmdahl-stipendiet

Martin H:son Holmdahl-stipendiet för främjande av mänskliga fri- och rättigheter instiftades av universitetet 2003 som en hyllning till dess förutvarande rektor. Det är universitetets främsta pris för insatser inom detta område. Stipendiet ”skall tilldelas en anställd inom universitetet, en grupp av sådana anställda, en student, eller en grupp av studenter, som har gjort insatser för att främja mänskliga fri- och rättigheter.

Mottagaren av stipendiet ska ha studerat och/eller arbetat för att främja mänskliga fri- och rättigheter eller aktivt bekämpat brott mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, varhelst i världen dessa brott inträffat”.

En stipendienämnd utses av universitetets rektor. Den består för perioden 2014-16 av professorerna Peter Wallensteen (ordförande), Bengt Gustafsson, Gun Heimer, Lars Burman (överbibliotekarie) och Anna Jonsson Cornell samt studentrepresentanten doktorand Emma Elfversson.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s