End polio now ? Yes !

Den 24 oktober inföll FN dagen och tillika World Polio Day. På många håll uppmärksammades detta och polio var för en gångs skull ett ämne som togs upp i radio. Det finns åtskilliga Rotarianer också i vårt distrikt som anser att vi nu kan sluta bidra till utrotandet av polio. Med bara 29  fall det senaste året och med den finansiering som FN och Gates foundation erbjuder kan våra pengar användas bättre på annat håll. Utbytet i form av global hälsa skulle bli större om vi bidrar till t ex Rotary´s läkarbank. Jag vill understryka att denna syn inte delas av Rotary International. Självklart stiger marginalkostnaden för att utrota de allra sista polio-fickorna i Afghanistan och Pakistan inte minst pga av politiskt motstånd och säkerhetsproblem för vaccinatörerna. Samtidigt är det så att om vi inte lyckas med att definitivt utrota det vilda polioviruset och uthålligt fortsätter att vaccinera barnen i världen löper vi risken att när som helst få nya utbrott som kan drabba hundratusentals  barn. Det behövs bara att en person som är smittbärare reser till ett område med ovaccinerade barn så kan sjukdomen på nytt få stor spridning. Därför ber oss Rotary Foundation att fortsätta bidra till polioprogrammet tills vi är säkra på att sjukdomen är definitivt utrotad.

Ett sätt att bidra är att köpa och sälja det nya armbandet Bye Bye Polio. Detta initiativ kommer från Deli Levi-Jensen i Danmark och har redan blivit en succé.

Mer information om denna möjlighet för ”fundraising for polio” finner du här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s