Frihet är det bästa ting………..

Vi säger gärna att Rotary är en värdebaserad organisation. Medan andra bestämt hävdar att vi är regelstyrda. Ser man vår Manual of Procedures (procedurhandboken) så bär den väl syn för sägen. Samtidigt kan vi se att den blir tunnare och tunnare för varje Lagråd. En kollega till mig i England Chalmers Cursley sa till mig när vi talade om dessa saker på guvernörsutbildningen i San Diego : ”Kristofer, please notice that the Manual has a soft cover so the rules can be bent”.

Chalmers Cursley

Denna sympatiska katolska inställning behöver vi inte längre brottas med för nu har lagrådet myndigförklarat klubbarna. Vårens lagråd har givit oss frihetsgrader att utforma klubblivet som klubben själv vill. Jag och distriktets lagråds-representanter kommer att återkomma till dessa liberaliseringar många gånger under detta år. Kanske kommer det att i åtskilliga klubbar bli läge att förändra stadgarna. Distriktet arbetar därför med förslag till nya moderna och ändamålsenliga normalstadgar. Det viktigaste dock är att fundera på hur hur denna liberalisering kan användas för vitalisering !

Det här är vad lagrådet beslutade om enligt RIs klubbservice:

Lagrådets representanter röstade överväldigande för att göra av med begränsningar på hur Rotaryklubbar får utföra sina möten. De erkänner även att klubbars framgång inte enbart beror på närvaro. RI Board och Rådets representanter tycker att enskilda klubbar ska få:

 Bestämma bästa dag och tid för möten
 Ändra eller avbryta ett möte, om nödvändigt
 Räkna serviceprojekt eller sociala evenemang som möten
 Bestämma om möten ska ske personligen, online eller en blandning av båda, eller båda format samtidigt (t.ex. kan medlemmar få möjligheten att delta i ett personligt möte online via videochatt)
 Ändra stadgar för att göra krav på närvaro och policyer för avstängning av medlemmar pga. dålig närvaro mer eller mindre flexibla

Rotaryklubbar har nu möjlighet att minska mötesfrekvensen, så länge de träffas på något sätt minst två gånger per månad. De förväntas fortsättningsvis lämna in närvarorapporter till distriktsguvernören inom 15 dagar efter det senaste mötet i varje månad.

Lagrådets beslut påverkar inte gällande regler i Standard Rotary Club Constitution. Klubbar som vill anta dessa ändringar måste göra det genom att ändra sina stadgar. Klubbar som önskar fortsätta med deras traditionella krav för möten, närvaro, struktur eller medlemskategorier, får gärna göra det.

Den nya frihet vi nu fått kan hjälpa oss att bli mer attraktiva. Hur blir Rotary attraktivt är en av de strategiska frågor vi måste arbeta med i distriktet. Låg närvaro behöver inte betyda att klubben är oattraktiv. Det kan, och gör det ofta ,handla om tillgänglighet. Standardmodellen ett möte i veckan dvs ”one size fit alls” är inte modern. Istället kanske vi ska pröva ”en klubb flera erbjudanden” inte färre möten utan fler möten som rör projekt eller andra aktiviteter i klubben som skapar sammanhållning och kamratskap. Eller varför inte tätare samarbete mellan olika klubbar. Lojaliteten behöver kanske inte i första hand vara med egna klubben utan med Rotary. Vi är ju alla världsmedborgare inte sant ?

Det kommer att bli spännande att vara med och driva den utveckling och modernisering av Rotary som vi nu måste och kan åstadkomma.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s