Rotary Yrkesmentor snart i en klubb nära dig.

Att på olika sätt hjälpa till med att underlätta integrationen av nyanlända har som bekant sedan några år varit något som alla guvernörer i Sverige varit eniga om borde vara en naturlig och prioriterad uppgift för oss Rotarianer och som vi på olika sätt uppmanat klubbar och Rotarianer att engagera sig för. Mentorskap är härvid en aktivitet som i Rotarysammanhang är naturlig. Gensvaret från klubbar och Rotarianer har varit glädjande positiv när det gäller att ställa upp som mentorer. Flera klubbar har under senare år bedrivit samarbete med bl a kommuner och vårt distrikt har samarbete med Sveriges Internationella Talanger. Sedan ett år driver vi i distriktet verksamhet i Uppsala län i projektet Rotary Yrkesmentorer där fn ett 60 tal mentorer är engagerade och där Uppsala kommun är projektledare och disponerar medel för att täcka Rotarymentorernas omkostnader.

Rotary Yrkesmentorer kommer inom kort att rulla igång även i Stockholms län. På samma sätt som i Uppsala kommer Stockholms stad att disponera medel för att täcka omkostnader. Projektet blir läns-täckande dvs vi kommer att samarbeta med vårt granndistrikt 2370. En projektledare har nyligen utsetts inom Stockholms stad och i vårt distrikt kommer undertecknad att vara projektledare och Alice Bilfeldt från Rotary Stockholms Norra att vara biträdande projektledare för detta omfattande projekt där målet är att mobilisera och engagera ca 300 mentorer i de båda distrikten. kraven på adepterna är:

  • Akademiker eller motsvarande utbildningsbakgrund
  • Uppehållstillstånd
  • Kommer från icke-EU land
  • Max 5-6 år i Sverige
  • God kunskap i svenska

Mentorerna uppdrag är inte att fixa jobb utan att hjälpa till med introduktion till svenskt samhällsliv och arbetsliv och att hjälpa till med kontakter och öppna eller åtminstone peka på dörrar. Språkträning bli en naturlig del av i kontakten med adepten. Mentorn får en viss utbildning för uppdraget och en matchning sker för att få bästa möjliga effekt.

Vi kommer inom kort att kalla till ett uppstarts-möte med ytterligare information. Håll utkik efter detta. Och sen missa inte denna fantastiska möjlighet att hjälpa en medmänniska in i det svenska samhället. Den enda risk du själv löper är att du kan bli förändrad.

cropped-yrkesmentorer-1024x196

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s