Reflektioner från Almedalen

Anders Lindh och Adiam Tedros berättade om Rotary Nya Järva

Många som aldrig varit i Visby under Almedalsveckan fnyser åt detta ”spektakel” eller raljerar om rose’mingel och lobbyistmecka. Jag tror dock att de allra flesta som varit där någon gång är fascinerade av detta jättemöte och explosion av delad kunskap och kontakter. Men det är klart att om man inte är nyfiken på att förstå mer om aktuella samhällsfrågor eller att träffa och tala med nya bekantskaper och att ta risken att få ompröva sina hållningar,då kan man stanna hemma.

Varför är Rotary i Almedalen ? Om vi inte berättar att vi finns och vad vi gör så finns vi inte. Det duger inte längre att vara en sluten klubb med en självbild av utvaldhet. Vill vi överleva i dagens Sverige måste vi vara relevanta och attraktiva och berätta för världen och varandra vad vi gör.
Almedalen och internet är numera de främsta
arenorna för att fånga uppmärksamheten och berätta sin historia. Därför ska vi vara på båda.

I år liksom förra året berättade vi om vårt bidrag till integrationen av nya innevånare i vårt land. Nyckelfaktorer för lyckad integration heter språk,skola,bostad,arbete och nätverk. Några av dessa faktorer kan Rotarianer hjälpa till med genom att som mentorer bjuda på sina kontakter, erfarenheter och tid för möte människa till människa. Vi berättade om vår redan stora och växande mentorsverksamhet i Rotary Yrkesmentorer och hur vi i Rotary Uppland utvecklar vårt nätverk med en ny klubb i Järva. Jag ska inte här referera eller recensera våra seminarier i år men kan bara konstatera att vi samtliga gånger hade en publik som till antal låg väl över snittet i Almedalen. Vill du veta mer om våra event gå till hemsidan.

Har vi gjort något avtryck i Almedalen ? I bruset i Almedalen är det inte varken kontakt-eller ljudvolymen som betyder något
utan kvalite’n i kontakterna. Själv har jag under tre dagar haft över 25 kvalificerade kontakter med personer/organisationer som det annars skulle tagit mig ett halvt år att boka upp och genomföra. Kontakter som är viktiga för den fortsatta utvecklingen av Rotary och vår verksamhet. De andra i gänget hade också de minst lika många så trött och nöjd far jag hem med övertygelsen att lyckats väl denna gång och att vi nästa är blir ännu duktigare på att berätta om Rotary och vår ”service above self”.

Kristofer Erlandsson DG 16-17
Anna Carin Dettner  och Jan Thiele höll ordning  på styrkorna på stan.

En reaktion på ”Reflektioner från Almedalen

  1. Äntligen ! Kristofer! Du verkar förstå det genuina Rotarybudskapet. Service Above Self och betydelsen av ett genuint kontaktnät som inte handlar om att byta visitkort utan som handlar om att jobba tillsammans för mänskligheten. Vi är en internationell organisation som bistår både lokalt och globalt. Jag är en stolt Rotarian med 16 års erfarenhet av Rotary lokalt men framförallt globalt.
    Stöttar distriktsstyrelsen till 100%.
    Kerstin Kiltoft, Rotary Solna Haga

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s